Zuivel voor sporters

Kwark is een bron van eiwit en calcium. Eiwit, voor het herstel van de spieren na sport. Calcium, voor het behoud van sterke botten. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (19-50 jaar): 375 g zuivel.

Voor recreatieve sporters geeft een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zuivel staat in de Schijf van Vijf met producten als melk, yoghurt, kwark en kaas. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks zuivel te nemen, bij voorkeur magere en halfvolle varianten. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk.

Melk en melkproducten bevatten eiwitten van hoge kwaliteit, omdat deze voldoende essentiële aminozuren bevatten. Dit is voor sporters extra belangrijk. Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa en ondersteunen een snel herstel van de spieren na het sporten. Daarnaast levert zuivel belangrijke vitamines zoals B2 en B12. Maar ook mineralen zoals calcium dat belangrijk is voor de werking van de spieren.

Sporters die vaker dan 3 keer per week 1 à 2 uur trainen, kunnen wel wat meer zuivel gebruiken. Het kan nuttig zijn om naar een sportdiëtist te gaan voor een passend voedingsadvies.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden melk(producten) en kaas volgens het Voedingscentrum, waarbij de voorkeur uitgaat naar halfvolle en magere melk en melkproducten en 20+ en 30+ kaas:
Leeftijd Melk (producten)* Kaas**
1-3 jaar 300 g -
4 – 8 jaar 300 g 20 g
9 – 13 jaar 450 g 20 g
14 – 18 jaar (jongens) 600 g 40 g
14 – 18 jaar (meisjes) 450 g 40 g
19 – 50 jaar 300-450 g 40 g
51 – 70 jaar (mannen) 450 g 40 g
51 – 70 jaar (vrouwen) 450-600 g 40 g
70 + 600 g 40 g
*150 g = 1 glas van 150 ml
**20 g = 1 plak kaas
Bron: Richtlijnen Schijf van Vijf, Voedingscentrum (2020)

Veelgestelde vragen

Waarom is zuivel voor sporters belangrijk?

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor iedereen, ook voor sporters. Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen zoals eiwit, vitamines B12 en B2 en mineralen zoals calcium en fosfor. Melk en melkproducten bevatten eiwitten van hoge kwaliteit, omdat ze voldoende essentiële aminozuren bevatten. En dat is voor sporters extra belangrijk. Eiwitten dragen bij aan de groei van de spiermassa en ondersteunen een snel herstel van de spieren na het sporten. Daarnaast levert zuivel belangrijke vitamines zoals B2 en B12 en mineralen zoals calcium dat belangrijk is voor de werking van de spieren.

Hoe dragen melk en melkproducten bij aan spierherstel?

Melk- en melkproducten zijn een bron van eiwit en calcium. Eiwit, voor het herstel van de spieren na sport. Calcium, voor het behoud van sterke botten. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk. Sporten is gezond voor jong en oud.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid zuivel voor sporters?

Voor recreatieve sporters geeft een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks (ongezoete) melk en melkproducten te nemen, bij voorkeur halfvolle en magere melk en melkproducten en 20+ en 30+ kaas. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel voor alle leeftijden (vanaf 4 jaar) vind je hier. Voor sporters die vaker dan 3 keer per week 1 à 2 uur trainen, zoals topsporters, kan het heel nuttig zijn om naar een sportdiëtist te gaan voor een passend voedingsadvies.

Waar vind ik alle aanbevelingen voor zuivel? 

Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevelingen voor een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf voor de diverse leeftijdsgroepen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf met halfvolle en magere melk en melkproducten en 20+ en 30+ kaas.

Wat zijn de verschillen in voedingswaarde tussen melk en melkproducten enerzijds en plantaardige alternatieven anderzijds?

Melk en melkproducten bevatten van nature belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, vitamines B12 en B2 en mineralen zoals calcium en fosfor. Aan plantaardige variaties op melk (op basis van bijvoorbeeld soja, haver of amandelen) zijn vaak voedingsstoffen toegevoegd. Daarnaast bevatten melkeiwitten meer essentiële aminozuren en in een andere verhouding dan plantaardige eiwitten. Een glas melk is niet één op één te vervangen door een glas soja- of haverdrank, omdat deze niet dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zie onderstaande tabel voor een vergelijking.

Zuivel voor jonge kinderen

Lees meer

Zuivel voor ouderen

Lees meer