Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Zeker in de eerste 6 maanden is moedermelk het beste, omdat het een boost geeft aan het immuunsysteem en kinderen beschermt tegen ziektes. Vanaf 8 maanden kan een beetje halfvolle of magere melk, yoghurt of kwark worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje.
Als een kind 1 jaar is, kan het overstappen op gewone melk. Het Voedingscentrum adviseert om kinderen van 1-3 jaar dagelijks 300 g melk of melkproducten te geven, bij voorkeur halfvolle en magere varianten. Dit zijn 2 kleine bekers van 150 ml. Daarmee krijgt een kind makkelijk en snel belangrijke voedingstoffen binnen. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk.
Zuivel voor jonge kinderen
Leeftijd | Melk (producten)* | Kaas** |
---|---|---|
1 – 3 jaar | 300 g | - |
4 – 8 jaar | 300 g | 20 g |
**20 g = 1 plak kaas Bron: Richtlijnen Schijf van Vijf, Voedingscentrum (2020)
Veelgestelde vragen
Waarom hebben jonge kinderen zuivel nodig?
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor kinderen. Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen zoals eiwit, vitamines B12 en B2 en mineralen zoals calcium en fosfor. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Zo is calcium nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en het is van belang voor het gebit. Vitaminen B2, B12 ondersteunen de normale werking van het zenuwstelsel. Calcium is ook goed voor de spieren.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid zuivel voor jonge kinderen?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen van 1-3 jaar is 300 g melk en melkproducten per dag. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk. Voor kinderen van 4-8 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melk en melkproducten ook 300 g melk en melkproducten, plus een plakje kaas van 20 g. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks (ongezoete) zuivel te nemen, bij voorkeur magere en halfvolle varianten en 20+ en 30+ kaas.
Waar vind ik de aanbevelingen voor zuivel voor alle leeftijden?
Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevelingen voor een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf bij verschillende leeftijdsgroepen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf met halfvolle en magere melk en melkproducten en met 20+ en 30+ kaas.
Wat geef ik mijn kind als het geen melk of melkproducten kan of wil eten?
Lactose-intolerantie komt bij baby’s en peuters weinig voor. Bij de geboorte maken bijna alle zuigelingen genoeg lactase aan om de lactose in koemelk goed te verteren. Lactose-intolerantie komt meestal pas na het derde levensjaar voor. Voor deze kinderen kan lactosevrije melk een uitkomst zijn. Lactosevrije melk bevat geen lactose maar wel de andere belangrijke voedingsstoffen die in melk zitten, zoals calcium voor de botten, eiwitten voor de spieren en vitamines B2 en B12 voor het zenuwstelsel. Bij kinderen met een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Bij het vermoeden van een koemelkallergie is het raadzaam om het consultatiebureau of de huisarts te raadplegen. Zij kunnen bekijken welke hulp nodig is en welke stappen gezet kunnen worden.