Zuivel voor ouderen

Kaas is een bron van eiwit en calcium. Eiwit, voor het herstel van de spieren na fysieke inspanning. Calcium, voor het behoud van sterke botten. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (>70 jaar): 600 g zuivel.

Voor 70-plussers is zuivel extra belangrijk, omdat zij meer calcium en eiwit nodig hebben. Calcium en eiwit zijn belangrijk voor het behoud van gezonde botten en spiermassa. Daarom is het advies van de Gezondheidsraad aan ouderen boven de 70 jaar om dagelijks 2 éxtra porties melk en melkproducten te nemen.

Het Voedingscentrum adviseert mensen boven de 70 jaar om dagelijks 600 g melk en melkproducten en 40 g kaas te nemen, bij voorkeur de halfvolle en magere varianten. Ook kaas is een bron van eiwit en calcium en past daarom in een gezond voedingspatroon, bij voorkeur 20+ en 30+ kaas. Calcium is goed voor het behoud van sterke botten en eiwit speelt een rol bij het herstel van spieren na fysieke inspanning. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk.

Voor het behoud van een goede botgezondheid adviseert de Gezondheidsraad alle 70-plussers om dagelijks een supplement met 20 μg vitamine D te gebruiken. Volgens het Voedingscentrum is het daarnaast essentieel dat ouderen ook de aanbevolen hoeveelheid calcium binnenkrijgen. Beweging en belasting van de botten is bij ouderen ook belangrijk voor het behoud van sterk botweefsel.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel voor 70-plussers volgens het Voedingscentrum, waarbij de voorkeur uitgaat naar halfvolle en magere melk en melkproducten en 20+ en 30+ kaas:
Leeftijd Melk (producten)* Kaas**
70+ 600 g 40 g
*150 g = 1 glas van 150 ml
**20 g = 1 plak kaas
Bron: Richtlijnen Schijf van Vijf, Voedingscentrum (2020)

Veelgestelde vragen

Waarom is zuivel extra belangrijk voor 70-plussers?

Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die de eiwitten en calcium in zuivel levert aan gezonde botten en spiermassa. Zuivel is een bron van calcium en eiwit waarvan 70-plussers meer nodig hebben voor het behoud van gezonde botten en spiermassa. Daarom zijn de aanbevelingen voor zuivel hoger voor 70-plussers. Het Voedingscentrum adviseert mensen die ouder zijn dan 70 jaar om dagelijks 2 éxtra porties melk en melkproducten. Het Voedingscentrum adviseert daarbij om te kiezen voor halfvolle en magere melk en melkproducten en 20+ en 30+ kaas.

Hoe draagt zuivel bij aan het behoud van spieren en botten?

Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen zoals eiwit, vitamines B12 en B2 en mineralen zoals calcium en fosfor. Vooral calcium en eiwit zijn belangrijke voedingsstoffen voor oudere mensen. Zuivel is een bron van calcium en eiwit. Calcium is goed voor het behoud van sterke botten en eiwit speelt een rol bij het herstel van spieren na fysieke inspanning. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn daarnaast extra belangrijk voor ouderen.

Past kaas in een gezond voedingspatroon?

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks melk en melkproducten te nemen, bij voorkeur de halfvolle en magere varianten. Ook 20+ en 30+ kaas staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Kaas is een bron van eiwit en calcium. Calcium is goed voor het behoud van sterke botten en eiwit speelt een rol bij het herstel van spieren na fysieke inspanning. Daarnaast zijn een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid zuivel voor ouderen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel volgens de Schijf van Vijf voor 70-plussers is 600g (4 glazen van 150 ml) melk en melkproducten, bij voorkeur de halfvolle en magere varianten en 40g kaas (20+ of 30+).

Waar vind ik alle aanbevelingen voor zuivel? 

Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevelingen voor een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf voor de verschillende leeftijdsgroepen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf met halfvolle en magere melk en melkproducten en met 20+ en 30+ kaas.

Zuivel voor jonge kinderen

Lees meer

Zuivel voor sporters

Lees meer